16 mei 2024

Leuke excursie Strobol

Op excursie geweest naar Hoeve Strobol in Nijnsel.

Donderdagmiddag 16 mei jl. vertrokken we met 32 personen naar Nijnsel waar we om 14.00 uur ontvangen werden door Bert, een van de vrijwilligers van de Stichting Ambachtelijk museum Hoeve Strobol.

Genietend van de koffie/thee en een heerlijke strobolkoek begon Bert te vertellen over het ontstaan van dit werkelijk schitterend museum. Elk vrij uur van Bert en een stuk of 8 vrijwilligers zijn altijd bezig om allerlei spullen weer op te poetsen en te verven om het weer spic en span te laten uitzien, wat ze daarna weer in het museum kunnen plaatsen.

Na de inleiding konden we op eigen houtje genieten van het vele wat de Hoeve ons te bieden had. Ongelooflijk wat we allemaal hebben kunnen zien, van oude auto’s, fietsen, tractors, strijkijzers, kleding, radio’s, fototoestellen en nog honderden artikelen meer.

Daarna nam Bert ons mee naar het klapstuk van het museum, namelijk een joekel van een oude stoommachine met een gewicht van 40 ton.

Deze stoommachine heeft vroeger gediend in Frankrijk vlakbij de plaats waar de rivier de maas ontspringt.

Na een fantastische uitleg van Bert konden we nog een andere grote ruimte bezichtigen en daarna was het rond 16.30 uur weer tijd om richting huis te gaan.

In het weekend van 25 en 26 mei zijn er daar 2 open dagen en zal de stoommachine volop in bedrijf zijn, dus is het zeker de moeite waard om het nog eens te gaan bekijken.

Zo zien we weer dat we vaak niet ver van huis hoeven te gaan om kortbij het mooie ook te kunnen aanschouwen. Jan van Grunsven. Voor meer foto’s klik  HIER